SAŁATKA Z ROZPOSZNKĄ, KURCZAKIEM I BURAKIEM

Sałatka z roszponką i kurczakiem to danie rodem z wykwintnej restauracji w Waszym dietetycznym jadłospisie! Mam dla Was doskonały pomysł na przepyszny posiłek, który doskonale sprawdzi się nie tylko na kolację, ale także lunch czy lekki obiad. Z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa stworzy pyszne, pełnowartościowe danie, które dostarczy łatwo przyswajalnego białka, dobrych tłuszczy oraz węglowodanów. Spróbujcie koniecznie!

Wykwintna kuchnia w domowym zaciszu – poznaj zalety sałatki z roszponką i kurczakiem

Sałatka z roszponką i kurczakiem jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób będących na diecie. Możliwości jakie dają nam różnego rodzaju składniki sprawiają, że każda sałatka może smakować zupełnie inaczej, co chroni nas przed monotonią diety. Wiadomo, że im bardziej urozmaicony jest jadłospis, tym smaczniejszy i łatwiejszy do stosowania. Mnogość różnych rodzajów sałat, warzyw i dodatków sprawia, że jest to danie dla wszystkich, a dzięki modyfikacjom składników sprawdzi się także u osób cierpiących na różnego rodzaju schorzenia. Warto wspomnieć, że w naszej codziennej diecie powinny się znaleźć szczególnie warzywa o zielonym zabarwieniu. Dlaczego? Są one bogactwem przeciwutleniaczy oraz wielu witamin, w tym kwasu foliowego, który jest niezwykle ważny dla kobiet planujących ciążę lub kobiet ciężarnych.

Dziś mam dla Was przepis na sałatkę z roszponką, gotowanymi burakami, pieczonym ziołowo-czosnkowym kurczakiem, mozzarellą, orzechami włoskimi i sosem na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego (można dodać krem balsamiczny) oraz musztardy.

Polski superfood

Burak to prawdziwy polski superfood – zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B, witaminę C oraz A, a dodatkowo wiele składników mineralnych, w tym potas, magnez, wapń czy żelazo. Warto jednak obalić pewien mit, który głosi, że buraki są doskonałym źródłem tego ostatniego składnika. Otóż wcale nie jest to najlepsze źródło żelaza – więcej ma go np. niedoceniana pietruszka. Jednak ze względu na zawartość składników takich jak kobalt, miedź czy cynk, które biorą udział w krwiotworzeniu, jest polecany dla osób zmagających się z niedokrwistością. Zawartość betaniny nadaje im właściwości przeciwutleniających.  Doskonale sprawdzi się także w diecie sportowców czy u osób z nadciśnieniem. Warto jednak pamiętać, że zawiera sporo cukru, dlatego u osób stosujących dietę dla insulinoopornych czy w cukrzycy należy spożywać go z umiarem. Oczywiście nie należy go bezwzględnie usuwać ze swojego menu – ma wiele cennych składników i wprowadzenie go do dania w połączniu z innymi składnikami obniża jego  indeks glikemiczny.

Sałatka z roszponką

PRZEPIS

Składniki:

  • Mięso z piersi kurczaka 100g
  • Roszponka 30g
  • Burak gotowany lub pieczony (można kupić gotowe w supermarkecie) 80-100 g
  • Orzechy włoskie 10-15 g
  • Mozzarella (u mnie wersja light) 20-30 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Ocet balsamiczny (ewentualnie krem balsamiczny lub krem z dodatkiem octu winnego)
  • Musztarda ok. 5 g
  • Przyprawy: sos sojowy, papryka słodka, oregano, czosnek

 

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i zamarynować w sosie sojowym, papryce, czosnku i oregano. Odstawić w miarę możliwości do lodówki. Następnie upiec w piekarniku lub usmażyć bez tłuszczu na patelni grillowej. Roszponkę ułożyć na talerzu. Buraki pokroić w cienkie plasterki, a mozzarellę w kostkę. Ułożyć razem z upieczonym kurczakiem na roszponce. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, musztardą i ewentualnie odrobiną miodu. Można też użyć kremu balsamicznego lub kremu na bazie octu winnego – w zależności od preferencji. Ja używam najczęściej na bazie octu winnego. Można dodać wodę, aby rozcieńczyć sos, a następnie polać sałatkę. Posypać kawałkami orzechów włoskich. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

ZadzwońNapisz
Napisz do nas
i umów darmową konsultację

667 126 157