Cudownie orzeżwiające i niebotycznie pyszne ciasto, które przeniesie Cię w piękny letni dzień… A dodatkowo nie „odwdzięczy” się dodatkowymi kilogramami! 

Dietetyczne ciasto brzmi zawsze nieco absurdalnie. Dieta większości z nas wciąż kojarzy się z mdłym jedzeniem, które mało komu może smakować. Wydaje mi się jednak, że ta era „przedszkolnego” smaku gdzieś minęła i coraz częściej dietetycy stają na głowie, aby posiłki były smaczne, kolorowe i wręcz zachęcały do ich spożycia.

Jako, że już nareszcie zbliża się lato, a wraz z nim cudowne, niezwykle smaczne owoce, które kochają chyba wszyscy. Mogą być wykorzystywane na miliony sposób do owsianki, omleta, jogurtu, ale i tak najchętniej na diecie zjedlibyśmy pożądny kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia!

A więc przychodzę Wam z pomocą i przepisem na super pyszne ciasto – SERNIK NA ZIMNO  Z TRUSKAWKAMI.  Idealnie orzeźwiające, niebotycznie smaczne a do tego mało kaloryczne. Możesz zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia i obawy o pojawienie się dodatkowych kilogramów.Jeśli dodasz do niego trochę białka smakowego to już będzie konkretna porcja białka dla Twoich mięśni- jeśli oczywiście potrzebujesz go więcej, bo na przykład trenujesz i marzysz o pięknej, wysportowanej sylwetce.

Skład sernika jest niezwykle prosty i to chyba jest w nim najlepsze – brak super składników, których szukanie w sklepie przyprawia o zawrót głowy, a cena zwala z nóg. Do tego jest niezwykle szybkie i łatwe w zrobieniu, a efekt zachwyci każdego, nawet największego przeciwnika dietetycznych „fit” ciast 😉 

 

Sernik na zimno z truskawkami, biszkoptami oraz galaretką owocową

Sernik na zimno z truskawkami - Ugryź Zdrowie

Składniki (1 ciasto – 8 porcji):

  • 400g twarogu półtłustego 
  • 80g biszkoptów (ja robiłam na formie od tarty, jeśli robisz na innej może wyjść ich więcej)
  • 20g odżywki białkowej (u mnie smak waniliowy od SFD <3) 
  • 150g jogurtu greckiego 0% tłuszczu 
  • 15-20g żelatyny (im więcej – tym ciasto bardziej zbite)
  • 370g truskawek świeżych 
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
  • do dekoracji – owoce, mięta

Przygotowanie:

Blachę na tartę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć biszkopty tak, aby jak najściślej do siebie przylegały. Twaróg, odżywkę białkową (można pominąć) oraz jogurt zmiksować na gładką masę. Żelatynę przygotować według zaleceń na opakowaniu i dodać powoli do masy twarogowej. Dokładnie zmiksować, aby nie powstały grudki. Wyłożyć masę na biszkopty. Na wierzch ułożyć połówki truskawek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. W tym samym czasie przygotować galaretkę i ostudzić. Gdy będzie miała lekko zwartą konsystencję należy wyłożyć ją na ciasto i całość ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Następnie ciesz się smakiem! 

1 porcja ciasta to 188 kcal, 18g białka, 3.5g tłuszczu i 21.5g węglowodanów  

 

Ugryź Zdrowie
Ugryź Zdrowie
Ugryź Zdrowie
Ugryź Zdrowie
ZadzwońNapisz
Napisz do nas
i umów darmową konsultację

667 126 157