Czy jest tu ktoś, kto nie lubi pysznych, sycących i zdrowych zapiekanek? Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczną makaronową zapiekankę z dodatkiem mięsa mielonego, warzyw i mozzarelli. Smakuje obłędnie i zyskała już wielu fanów wśród moich pacjentów. Jest banalnie prosta i szybka w zrobieniu. Doskonała na obiad czy kolację! 

Zapiekanki mają to do siebie, że cokolwiek do nich włożysz zawsze smakują obłędnie. Są chyba najbardziej uniwersalną potrawą na każdą porę dnia. Ponadto są daniami pełnowartościowymi, zawierają wszystkie makroskładniki – węglowodany w postaci makaronu, kaszy, ryżu czy ziemniaków, białko  z mięsa, serów czy strączków oraz tłuszcze. Możesz dodawać różne warzywa, a Twoja zapiekanka za każdym razem będzie smakowała inaczej. Dodatkowo wystarczy składniki wymieszać na patelni, przełożyć do naczynia i zapiec. A podczas pieczenia masz czas dla siebie 🙂

Banalnie prosta w przygotowaniu zachwyci każdego. Doskonale sprawdzi się dla dzieci do przemycenia różnych produktów, jak warzywa czy rośliny strączkowe. Bogactwo barw i składników odżywczych, a dodatkowo pełnia smaku na Twoim talerzu. 

 

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, warzywami i serem mozzarella

Składniki (ilość dostosuj do swojego zapotrzebowania)

  • makaron orkiszowy lub inny pełnoziarnisty (60g)
  • mięso mielone z indyka (ok. 100g)
  • przecier pomidorowy (ok. 150-200g)
  • wybrane warzywa – brokuł, papryka, kukurydza, marchew, cukinia czy fasola (możesz też wykorzystać gotowe mieszanki warzyw mrożonych)
  • cebula, czosnek
  • ser mozzarella (ok. 30g)
  • olej lub oliwa do smażenia

Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i przyprawy, np. oregano czy bazylia. Jeśli używasz warzyw surowych należy je pokroić, ewentualnie ugotować jeśli tego wymagają. Dodać wybrane warzywa na patelnię i zalać całość przecierem pomidorowym. Makaron ugotować al dente. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilościa oliwy, ułożyć na dno makaron, następnie zawartość patelni. Na całość ułożyć plastry mozzarelli lub innego sera.Zapiec w piekarniku. Można podawać z natką pietruszki.

Smacznego !

 

Ugryź Zdrowie
Ugryź Zdrowie
Ugryź Zdrowie
Ugryź Zdrowie
Napisz do nas i umów darmową konsultację
Zadzwoń