Kaszotto z warzywami i serem feta to świetna propozycja na posiłek do pracy, obiad czy kolację. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno! Sprawdzi się dla osób, które w diecie ograniczają mięso oraz dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego i smacznego. Urozmaicaj dietę i wybierz kaszotto!
KASZOTTO Z WARZYWAMI – CO TO WŁAŚCIWIE JEST?
Kaszotto z warzywami to nic innego, jak propozycja podania potrawy wzorującej się na risotto, gdzie podstawą dania jest specjalnie przygotowany ryż. Kaszotto zyskało sławę w naszym kraju, bo kochamy różnego rodzaju kaszę, a dzięki zdrowym dodatkom posiłek sprawdza się o każdej porze roku. Ugotuj kaszę, a następnie wymieszaj z sezonowymi warzywami – dodaj tofu, ser mozzarella czy tak, jak ja ser feta i danie gotowe! Szybkie, proste i dietetyczne – skradnie niejedno serce!
JAKICH KASZ MOŻNA UŻYWAĆ?
Tak naprawdę każda kasza dobrze sprawdzi się jako baza do naszego kaszotto. Ja ostatnio pokochałam kaszę gryczaną, która jeszcze do niedawna przyprawiała mnie o mdłości. To tylko potwierdza regułę, że nasze smaki się zmieniają, a my do niektórych z nich dojrzewamy… No albo uczymy się je przyrządzać 😉 Wracając do kasz, to oprócz kaszy gryczanej doskonale sprawdzi się kasza jęczmienna, na przykład gotowana z kurkumą, kasza bulgur czy komosa ryżowa. Tych używam najczęściej, chociaż na pewno znajdziecie jeszcze inne rodzaje, które także sprawdzą się w przepisach.
KASZA GRYCZANA – UGRYŹ JĄ NA ZDROWIE!
Kasza gryczana, tak jak i pozostałe kasze, są doskonałym źródłem węglowodanów w diecie. Zawierają spore ilości błonnika, składników mineralnych i witamin oraz białka. Sprawdzą się, gdy chcemy podbić białko bez użycia lub przy zmniejszeniu produktów mięsnych. Białka zawarte w gryce mają podobną wartość odżywczą do białek roślin strączkowych. Zawiera witaminy z grupy B – B2, B3, B6 i B 12, a także E i K. Oprócz witamin dostarcza nam także magnezu, fosforu, jodu, miedzi, potasu, wapnia i żelaza, a także kwasów tłuszczowych nienasyconych omega -3 i omega -6 – tak, kasza gryczana zawiera ok. 3% tłuszczu, z którego zdecydowana większość to jedno i wielonienasycone tłuszcze.
Na koniec różnica między prażoną a niepaloną kaszą gryczaną. Jeśli chcecie skupić się na pozyskaniu jak największej wartości odżywczej, wybierajcie kaszę gryczaną białą – niepaloną. Proces prażenia wpływa na zawartość niektórych składników, a także zmniejsza właściwości antyoksydacyjne czy przyswajalność białka.
KASZOTTO Z WARZYWAMI I SEREM FETA (3-4 porcje)
Poniżej prezentuję prosty przepis na kaszotto z warzywami i serem fetą dla kilku osób:
- 250 g cukinii
- 250 g papryki czerwonej
- 150 g papryki żółtej
- 200 g suchej kaszy gryczanej
- 10 g oleju rzepakowego
- Mała puszka kukurydzy
- Pęczek pietruszki
- 120-150 g sera feta
- Cebula
- Czosnek
- Ulubione zioła – u mnie cząber, tymianek
Kaszę ugotować według zaleceń na opakowaniu.
Na oleju podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę, a po chwili dodać umyte i pokrojone w większą kostkę warzywa. Dodać czosnek i poddusić pod przykryciem. Następnie dodać ugotowaną kaszę, odcedzoną kukurydzę, posiekaną pietruszkę i zioła. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć na talerze i wymieszać z serem feta. Smacznego!
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!