Kotlety z tofu i kaszy gryczanej z sosem tzatziki

0
(0)

Bezmięsne kotlety z tofu i kaszy gryczanej to doskonała propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej z uwzględnieniem jajek – owowegetarian i laktoowowegetarian, ale także dla fleksitarian i mięsożerców! Powiem szczerze, że nie sądziłam, że będą takie pyszne i na pewno znajdą się zarówno w moim jadłospisie, jak i moich podopiecznych. Dołącz do nas i wypróbuj przepyszne kotlety w wersji bez mięsa!

BEZMIĘSNE KOTLETY Z TOFU, KASZY GRYCZANEJ Z DODATKIEM PIETRUSZKI

Dieta bezmięsna i fleksitariańska zyskuje na popularności, dlatego kotlety z tofu i kaszy gryczanej będą doskonałą propozycją na obiad czy kolację. Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa w swojej diecie. Jedni ze względu na swoje zdrowie, a inni z powodu przekonań czy chęci ochrony środowiska. Każdy powód jest tak naprawdę dobry, jeśli wpłynie pozytywnie na zdrowie i przyczyni się do lepszego odżywiania. Tego typu kotlety są szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymagają wielu składników i przyborów kuchennych, co w czasach zabiegania ma duże znaczenie. Jeśli poszukujesz właśnie takiego dania – koniecznie czytaj do końca.

Doskonałe źródło białka

Soja, z którego tworzone jest tofu, jest jednym z podstawowych źródeł białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Można jeść potrawy z soi, pić napoje sojowe lub wprowadzić do diety właśnie tofu, które jest nazywane sojowym twarożkiem. Otrzymuje się je w procesie koagulacji napoju sojowego, a jego ogromną zaletą jest fakt, iż przejmuje smak produktów, z którymi je przyrządzamy. Dzięki temu sprawdzi się w różnych potrawach, nawet na słodko. Wystarczy przygotować dowolną marynatę, która wnika do środka naszego sojowego twarożka i nadaje mu wyjątkowego smaku.
Tofu zawiera ok. 9-12 g białka w 100 g, a dodatkowo sporą dawkę wapnia i żelaza – oczywiście zawiera także substancje, które utrudniają ich wchłanianie. Jednak coraz częściej możemy znaleźć ten produkt fortyfikowany właśnie wapniem czy witaminą B12. Sporą część węglowodanów stanowią oligosacharydy, które uznane są za prebiotyki, czyli pożywkę dla zdrowych bakterii w naszych jelitach. Ponadto zawiera cenny błonnik i niski indeks glikemiczny, co sprawia, że sprawdzi się na diecie u osób z insulinoopornością. Sama soja ma ochronny wpływ na serce, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.

KASZA GRYCZANA I TOFU TO POŁĄCZENIE IDEALNE NA ZDROWE KOTLETY

Nie od dziś wiadomo, że produkty roślinne, w tym kasza gryczana i tofu, z których można zrobić pyszne kotlety , zawierają białko niepełnowartościowe przez obecność aminokwasów ograniczających. Każdy produkt będzie miał inny aminokwas ograniczający, dlatego w dietach bezmięsnych ważna jest odpowiednia kompozycja posiłków, aby dostarczyć wszystkie aminokwasy. Rośliny strączkowe mają mało metioniny, ale sporo lizyny, natomiast produkty zbożowe zawierają mało lizyny, a dużo metioniny. Połączenie kaszy i roślin strączkowych powoduje wzajemne uzupełnienie oraz dostarczenie kompletu aminokwasów egzogennych, czyli takich, które dostarczane są z pożywieniem. Warto więc wprowadzić je do swojego jadłospisu.

Wszystko już wiemy – więc czas na przepis!

Kotlety z kaszy i sos tzatziki

PRZEPIS (4 porcje)

Składniki:
• Kasza gryczana 200 g
• Tofu naturalne 200 g
• Pietruszka 5-10 g
• Cebula 50 g
• Jajko 1 sztuka
• Kasza manna 40 g
• Bułka tarta do obtoczenia
• Olej do smażenia
Kaszę ugotować i przełożyć do miski. Po wystudzeniu dodać pokruszone tofu, posiekaną cebulę i pietruszkę oraz jajko. Wymieszać dokładnie i doprawić – u mnie pieprz ziołowy, odrobina kminu rzymskiego, pieprz, sól, ulubione zioła. Po wymieszaniu dodać kaszę i wyrabiać do połączenia składników – muszą się dobrze kleić podczas formowania. Uformować kotlety – wychodzi około 12-14 sztuk. Po obtoczeniu w bułce smażyć na patelni.

Przepis na sos tzatziki

Składniki:
• Jogurt grecki – 150-200 g
• Koperek – ok. 5 g
• Ogórek – ok. 20-30 g
• Czosnek – 1-2 ząbki
Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, startym ogórkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sól, pieprz i odrobinę cukru.

Przepis na pomidorową salsę

Składniki:
• Pomidor – 2 sztuki
• Bazylia – kilka listków
• Ocet balsamiczny – kilka kropli
Pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać z posiekaną bazylią, solą, pieprzem, ziołami włoskimi i skropić octem balsamicznym. Można posypać serem grana padano.

Podobała Ci się strona?

Wystaw nam ocenę!

Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!

Popularne przepisy