Dieta wątrobowa

0
(0)

Dieta wątrobowa to ogólne określenie na sposób odżywiania zalecany osobom, które mają problemy z wątrobą. W szczególności może być to specjalistyczny jadłospis przygotowany w konkretnym schorzeniu, dostosowany do indywidualnych wymagań organizmu. Przeczytaj, w jaki sposób może wyglądać taki plan żywienia, które pokarmy są dobre dla zdrowia, a które trzeba wykluczyć. Poznaj także zalecenia specjalistów dotyczące odżywiania przy uszkodzeniu lub innych schorzeniach wątroby.

Czym jest dieta wątrobowa?

Dieta wątrobowa to sposób odżywiania uwzględniający oczywiście zdrowie wątroby. Jadłospis będący częścią profilaktyki lub terapii to dieta lekkostrawna. Zawiera zatem produkty lekkostrawne, z ograniczonym dodatkiem tłuszczu, który powinien być przede wszystkim wartościowy i zdrowy. Nie obejmuje obfitych posiłków, a w zamian za to najczęściej składa się z pięciu lub nawet sześciu mniejszych, odciążających zadania tego ważnego organu. Istotny jest także czas spożycia ostatniego posiłku – nie później niż 3 godziny przed snem. W przypadku diety będącej częścią profilaktyki założenia niekoniecznie są ścisłe, jednak przy cięższych chorobach może być to wyjątkowo restrykcyjny i wymagający sposób odżywiania. Dieta będzie się znacząco różniła w przebiegu różnych schorzeń wątroby i ich stopnia zaawansowania – nie ma diety wątrobowej – jest dieta spersonalizowana pod aktualny stan pacjenta.

Dla kogo jest przeznaczona?

Nie ulega wątpliwości, że każdy człowiek rozsądnie myślący o swoim zdrowiu powinien przestrzegać przynajmniej części zasad planu żywienia układanego dla osób walczących z problemami wątrobowymi. Jest to bowiem organ, o który warto dbać, gdyż pełni jedną z kluczowych ról w Twoim organizmie. Odpowiada za detoksykację, filtrację, a także procesy metaboliczne. Jest również miejscem magazynowania zasobów energetycznych. Specjalny jadłospis uwzględniający przede wszystkim wydolność organu powinien być stosowany u osób leczących schorzenia wątroby. Skład diety powinien brać pod uwagę aktualny stan zdrowia, między innymi na podstawie szczegółowego wywiadu oraz wyników badań.

Kiedy udać się po pomoc do specjalisty?

Jeżeli odczuwasz problemy związane z nieprawidłowym działaniem układu trawiennego, którego elementem jest także gruczoł wątrobowy, sam jadłospis może nie wystarczyć. W mojej praktyce kluczowa jest rzetelna wiedza na temat stanu zdrowia pacjenta, dlatego w pierwszej kolejności powinieneś skonsultować swoje dolegliwości z lekarzem i wykonać komplet badań. Oczywiście przejście równolegle na lekką dietę nie zaszkodzi, jednak jej indywidualne dopasowanie będzie możliwe dopiero po poznaniu Twojego faktycznego stanu zdrowia. To odróżnia moją ofertę od gotowych diet, na jakie możesz trafić w sieci. Nie są one dopasowane do indywidualnego zapotrzebowania organizmu i jego stanu, a jedynie uwzględniają ogólne objawy.

Jak wygląda dieta wątrobowa? Przepisy na cały tydzień

Sprawdzona dieta wątrobowa, czyli przepisy na obiad, śniadanie, kolację czy przekąski na cały tydzień zależy od wielu czynników. Korzystając z mojej oferty, otrzymasz jadłospis rozpisany na dłuższy okres, by był on odpowiednio urozmaicony. Uwzględnia podstawowe zasady żywienia – przede wszystkim lekkostrawność i wykluczenie produktów wysoko przetworzonych. Posiłki są zdrowe, dobrze zbilansowane i uwzględniają Twój aktualny stan zdrowia. Specjalne techniki przygotowania potraw mają za zadanie odciążyć wątrobę i cały układ pokarmowy. Przy diecie tego typu ważne jest nie tylko samo schorzenie wątroby, ale także jej aktualna kondycja. Warto także nadmienić, że bardzo ważna jest obserwacja objawów, najczęściej pacjenci doskonale wiedzą po jakich potrawach pojawiają się przykre dolegliwości. Dlatego taka dieta powinna być w pełni spersonalizowana. W niektórych przypadkach może być potrzebne zwiększenie zawartości białka w diecie wskutek niedożywienia białkowo-energetycznego, m.in. marskość wątroby, a w innych będzie konieczne jego ograniczenie. Jak widzimy dieta i jej skład może być całkowicie odmienny.

Przykładowe posiłki

Posiłki będące częścią tej diety nie są smażone, duszone w sosach czy odsmażane. Spożywanie świeżo przygotowanych posiłków ma bardzo duże znaczenie. Niemal każde danie uwzględnia lekkostrawne warzywa, często także zioła naturalnie wspomagające pracę wątroby, a także produkty nieprzetworzone, bogate w metioninę, cholinę, witaminę B2, C oraz E. Może być to pieczony na pergaminie lub gotowany na parze dorsz z ziołami, białym ryżem, surówką z marchwi i jogurtu. W ramach kolacji zawsze warto uwzględnić warzywa, jednak odpowiednio przygotowane i uzupełnione produktami zbożowymi. Nie jest zwykle zalecane spożycie większej niż dwie porcje ilości owoców dziennie, a także spożywanie ich wieczorem.

Jak ważny jest urozmaicony jadłospis?

Może się wydawać, że poznanie ogólnych zasad diety i przykładowego jadłospisu wystarczy, by jakoś przetrwać żywienie dla zdrowia wątroby. Nie jest to jednak tak proste, ponieważ z uwagi na specyfikę takiego sposobu odżywiania przy monotonnych i mało urozmaiconych posiłkach łatwo o niedobory. Mimo sporych ograniczeń ważne w diecie jest wykorzystywanie wielu składników i ich modyfikacje, zależne od aktualnego stanu zdrowia pacjenta. Dlatego po pewnym okresie stosowania jadłospisu, często połączonej z farmakoterapią, należy skonsultować się z lekarzem, wykonać komplet badań i wprowadzić ewentualne zmiany w porozumieniu z dietetykiem.

Gotowe jadłospisy na dwa tygodnie lub miesiąc

Czy w obliczu pozostawania pod kontrolą lekarską gotowe jadłospisy sporządzone przez dobrego dietetyka mają sens? Z pewnością tak, bo nawet jeżeli przygotuję Ci kompozycję dań na dłuższy czas, zawsze po konsultacji możemy wprowadzić w nim zmiany. Mogą one wynikać nie tylko z Twojego stanu zdrowia, ale także ze zmiany preferencji żywieniowych, ulubionych składników, potraw albo wcześniej nieujawnionych nietolerancji.

Zalecenia specjalisty do diety wątrobowej

Kiedy tworzona jest dieta wątrobowa, jadłospis uwzględnia wszystkie zalecenia lekarza specjalisty, a także komplet aktualnej wiedzy na temat żywienia w schorzeniach tego organu. Oprócz szczegółowo opisanych posiłków podczas diety należy trzymać się wytycznych dotyczących przyrządzania dań, a także wykluczyć niektóre nawyki, napoje czy przyprawy. By odciążyć wątrobę, trzeba unikać narażania organizmu na zanieczyszczenia i toksyny oraz zrezygnować z pikantnych przypraw.

Kompleksowe działanie dla zdrowia

To właśnie kompleksowe działanie może pomóc uporać się z problemami z wątrobą albo też ograniczyć związane z nią dolegliwości. W przypadku tego organu właściwa dietoterapia to nieodłączna część farmakoterapii, a często także ingerencji chirurgicznych. W wielu sytuacjach konieczna jest również wspomniana zmiana niezdrowych nawyków, bez której leczenie jest najczęściej pozbawione sensu.

Leki i suplementacja a dieta

Choć wątroba jest organem wyjątkowym pod kątem regeneracji, w leczeniu wielu jej schorzeń konieczne obok właściwego planu żywienia są odpowiednie leki czy suplementacja. Kwestie te zalecane przez lekarza prowadzącego powinny być uwzględnione przy komponowaniu jadłospisu, by występujące w nim składniki nie miały wpływu na działanie leków czy poprawne uzupełnienie diety suplementami. Tylko dietetyk posiadający szeroką wiedzę specjalistyczną może skomponować zbilansowany jadłospis uwzględniający wszystkie te aspekty.

Dieta ułożona pod kątem zdrowia wątroby ma ogromne znaczenie w leczeniu jej schorzeń. Nie musi być bardzo wymagająca, jednak warto postawić na specjalistyczną pomoc doświadczonego dietetyka. Pozwala to na uwzględnienie aktualnego stanu zdrowia, faktycznych potrzeb energetycznych organizmu czy też wdrożenia koniecznej suplementacji. Poznaj moją pełną ofertę specjalistycznych konsultacji dietetycznych, w tym również porady online, by zadbać o swoje zdrowie w każdym aspekcie.

Podobała Ci się strona?

Wystaw nam ocenę!

Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!

Popularne wpisy