Zakwas z buraka – jak powstaje…
Burak znany jest już od wieków ! Pierwsze wzmianki pojawiły się – UWAGA – w 722 roku p.n.e i pochodziły z Babilonii, gdzie były uprawiane w ogrodach króla.
Jak więc widzicie historia samego buraka jest baardzo długa. A od buraka możemy już przejść do naturalnego cudu, czyli zakwasu z buraka. Powstaje w wyniku kiszenia buraka czerwonego i procesu fermentacji, który jest dokładnie taki sam, jak w przypadku doskonale nam znanych ogórków kiszonych czy kapusty. W proces zaangażowane są bakterie kwasu mlekowego, które mają swoj dobroczynny wkład w naszą mikroflorę jelitową. O tym za chwilę…
Dlaczego proces fermentacji jest korzystny dla produktów? Otóż większość składników oraz całej dobroci zostaje w warzywach i zakwasie. Ponadto niektóre składniki stają się lepiej przyswajalne przez nasz organizm właśnie w wyniku fermentacji, m.in. żelazo!
Czas na konkrety i zalety picia zakwasu z buraka:
- Fermentacja zachowuje wszystkie witaminy i składniki mineralne
- W procesie fermentacji biorą udział korzystne dla naszej mikroflory jelitowej bakterie
- Zakwas z buraka bogaty jest w takie składniki jak potas, żelazo, cynk , fosfor i wapń
- Bardzo dobre źródło witaminy C oraz cennego dla kobiet starających się o dziecko i ciężarnych kwasu foliowego
- Barwniki zawarte w buraku redukuję ilości wolnych rodników, co chroni nas przed ich szkodliwym działaniem oraz wieloma schorzeniami, m.in. choroba serca czy nowotworami
- Niskokaloryczny zakwas doskonale sprawdzi się na dietach redukcyjnych dbając jednocześnie o odpowiedni poziom żelaza
- Sprawdzi się jako wsparcie w walce z anemią ze względu na łatwo przyswajalne żelazo także dla kobiet w ciąży i karmiących
- Może być stosowany przez dzieci
- Korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, anemię, walkę z wolnymi rodnikami, a także może chronić przed chorobami nowotworowymi
- Zakwas z buraka bogaty jest w azotany, które mogą przyczynić się do zwiększonych zdolności wysilkowych!
- Obecność potasu, magnezu i azotanu wpływa na poprawę parametrów ciśnienia krwi – azotany są odpowiedzialne za rozszerzenie naczyń krwionośnych, a co za tym idzie do obniżenia ciśnienia.
- Betaina – jeden z barwników obecnych w burakach – w połączeniu z kwasem foliowym obniża poziom homocysteiny i zmniejsza ryzyko m.in. miażdżycy,
- Betaina jest także silnym antyoksydantem i bierze udział w usuwalnie wolnych rodników.
- Wpływ na regulację pracy wątroby oraz nerek.
- Działanie antynowotworowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne
- Poprawa składu mikroflory jelitowej i funkcjonowania jelit za sprawą bakterii kwasu mlekowego i licznych bakterii Lactobacillus
- Pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci
Anemia a zakwas
Zakwas z buraka doskonale sprawdzi się w walce z anemią! Jak na pewno wiesz, burak od lat kojarzony jest z żelazem. Kilka lat temu mówiło się, że wcale tak super żelaza nie podnosi, ale mam dla Ciebie dobrą informację! Zakwas z buraka doskonale poradzi sobie z niedoborami żelaza w diecie!
Dzięki procesowi fermentacji i obecności bakterii kwasu mlekowego – żelazo znajdujące się w burakach staje się łatwiej przyswajalne przez nas organizm.
Ponadto duża ilość witaminy C będzie zwiększała wchłanianie tego żelaza z zakwasu buraczanego.
W tym miejscu chciałabym Ci także przypomnieć, że dobry stan i dobre odżywienie naszych jelit ma wpływ na wchłanianie różnych składników odżywczych przyjmowanych z pożywieniem. Bakterie wytworzone w procesie fermentacji będą korzystnie modulowały naszą mikroflorę, a co za tym idzie – poprawiały wchłanianie, w tym także żelaza.
Jak stosować?
Zakwas z buraka najlepiej pić na czczo przed śniadaniem w ilości 50-250 ml. Można wypić go także w dowolnym momencie dnia, ale najlepiej przed posiłkiem.
Ja osobiście piłam na czczo – zamiast filiżanki espresso 😉
W przypadku dzieci ilość zakwasu, która jest zalecana przed producentów to 5-50 ml.
Polecam kupować zakwas z przyprawami – liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Dzięki temu smak będzie zdecydowanie lepszy i akceptowalny przez większość z nas.
Dla kogo niekoniecznie? Nie poleca się osobom cierpiącym na kamicę nerkową, reumatyzm i dnę moczanową ze względu na duże ilości szczawianów. Ponadto obecność azotanów i ich wpływ na zmniejszenie ciśnienia sprawia, że nie poleca się zakwasu z buraka osobom cierpiącym na niedociśnienie.
Nie zostaje nic innego, jak życzyć Wam smacznego zakwasu! Pamiętajcie, że możecie taki zakwas zrobić sami w domu z buraczków 😉
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 4.8 / 5. Liczba głosów: 4
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!