Biała herbata to pewnie dla części z Was mało znana odmiana herbat, tak samo, jak mało znane są jej właściwości zdrowotne. Większość wybiera herbaty czarne, zielone, rooibos, a jej biała odmiana jest często pomijana. Co w sobie zawiera i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety, dowiesz się w tym wpisie! Mam nadzieję, że przekonam Cię do wypróbowania tego lekko słodkiego naparu.
CO SPRAWIA, ŻE BIAŁA HERBATA ZACHOWUJE TAK WIELE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNYCH? KRÓTKO O UPRAWIE I ZBIORACH
Jak na pewno wiecie, każdy rodzaj herbaty, nie tylko białej, jest pozyskiwany w zupełnie inny sposób i poddawany innym procesom produkcyjnym, aby herbata jak najlepiej eksponowała swoje właściwości smakowe, aromatyczne i zdrowotne. Nie będę się w to zagłębiać, bo nie mam aż takiej wiedzy, a po drugie wiem, że dla nas najważniejsze są jej właściwości zdrowotne 😉
Sama nazwa wywodzie się od dwóch odmian herbaty – Camellia sinensis var. Khenghe bai hao i Camellia sinensis var. Fundin bai hao. Otrzymuje się ją z młodych pączków i listków (zbieranych ręcznie, wiosną) jeszcze przed ich otwarciem, a następnie poddaje jedynie więdnięciu i suszeniu, co sprawia, że herbata nie traci wiele swoich cennych właściwości! Po etapie suszenia liście uzyskują delikatny srebrny odcień i tzw.”silver tips”, czyli delikatne kosmyki na liściach. Tradycyjnie białą herbatę uprawia i produkuje się w Chinach, zwłaszcza w regionie Fujian.
PIJ BIAŁĄ HERBATĘ NA ZDROWIE – ZALETY I WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Biała herbata cechuje się imponującymi właściwościami zdrowotnymi oraz ma w sobie naprawdę wiele cennych składników – głównie polifenoli. Zatem, jak już na pewno wiecie, jej regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jakie to korzyści i czy warto ją pić – o tym dowiecie się już za moment!
Korzyści stosowania białej herbaty
- najmniej przetworzona spośród herbat – zbierane są młode pączki i listki
- delikatny, lekko słodkawy posmak o słomkowej barwie – będzie smakował większości ze względu na bardzo delikatny posmak i brak goryczy – ja uwielbiam z dodatkiem jaśminu i wanilii!
- w suchej masie świeżych liści znajdziemy 36% polifenoli, które mają ogromne zdolności antyoksydacyjne i wychwytują szkodliwe dla nas wolne rodniki. Pamiętajmy, że to właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za generowanie wielu chorób, w tym miażdżycę, nowotwory i inne poważne schorzenia
- herbaty o liściach bardziej rozdrobnionych i mniej zwiniętych wykazują wyższe działanie przeciwutleniające – staraj się dopytać o stopień rozdrobnienia liści i ich zwinięcie – wybieraj te, które mają najwięcej przeciwutleniaczy czyli mniej zwinięte i bardziej rozdrobnione
- zawiera około 121,3–349,9 mg/l kofeiny, więc może działać lekko pobudzająco – kofeina będzie wzmacniała naszą uwagę i zmniejszała uczucie zmęczenia, ale uwaga u osób, na które kofeina działa wyjątkowo pobudzająco lub kobiet w ciąży i karmiących. Im młodsze listki herbaty, tym więcej w nich kofeiny
- wysoka pojemność przeciwutleniająca i zdolności redukujące, które wpływają na opóźnienie procesów starzenia – dlatego białą herbatę nazywa się często eliksirem młodości! Także drogie Panie, czas włączyć do diety białą herbatę!
- obniża poziom cholesterolu we krwi – wspomaga usuwanie cholesterolu LDL ze ścianek tętnic i żył, a także dzięki zawartości polifenoli zapobiega utlenianiu LDL, które w formie utlenionej mają wpływ na rozwój np. miażdżycy. Jeśli zmagacie się z nadmiarem cholesterolu, możecie śmiało włączyć ten rodzaj herbaty do diety
- obniża ciśnienie krwi i chroni układ krwionośny – rozszerza światło naczyń krwionośnych, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia. Istnieją badania wykazujące, że osoby pijące regularnie 3 i więcej filiżanek białej herbaty mieli o 21% mniejsze ryzyko chorób serca. Prawda, że przekonujący argument? Jest to szczególnie ważne dla osób, które są obciążone ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych
- spożywanie białej herbaty może przyczynić się do wzmocnienia kości (fluor oraz katechiny) – poleca się ją szczególnie osobom z osteoporozą i zapaleniem stawów
- ma wpływ na odchudzanie – przyspiesza metabolizm o ok. 4-5%, spalanie tłuszczów i zmniejsza adipogenezę, czyli tworzenie się nowych komórek tłuszczowych, co ma związek z galusanem epigallokatechiny, czyli słynnym EGCG
- wspomaga pracę wątroby i jelit – usprawnia perystaltykę jelit i zapewnia prawidłowy rytm wypróżnień
- regularne picie może zmniejszyć ryzyko nowotworów, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i chorób neurodegeneracyjnych – a to wszystko dzięki obecności polifenoli
- zawarty w białej herbacie EGCG może wpływać korzystnie na poziom cukru we krwi i obniżać ryzyko insulinooporności
- ma działanie bakteriobójcze, więc sprzyja higienie jamy ustnej
BIAŁA HERBATA CZY CUD NATURY DLA WSZYSTKICH?
Białą herbatę jak w przypadku wszystkiego trzeba pić z umiarem 😉 Wysoka zawartość kofeiny sprawia, że nie poleca się jej kobietom w ciąży czy dzieciom. Należy ograniczyć spożycie także wówczas, gdy macie anemię – herbaty zawierają taniny, które wiążą żelazo i zmniejszają jego biodostępność. Ewentualnie możecie zrobić większy odstęp pomiędzy spożyciem bogatego w żelazo posiłku a wypiciem filiżanki herbaty. Wtedy zmniejszycie interakcję tanin z żelazem.
JAK ZAPARZYĆ BIAŁĄ HERBATĘ, ABY WYDOBYĆ Z NIEJ TO, CO NAJLEPSZE?
Najważniejsza jest temperatura! Wiele osób zaparza herbaty niepoprawnie, a musicie pamiętać, że każda herbata ma inne zalecenia co do temperatury i czasu zaparzania! Białą herbatę można parzyć trzykrotnie w temperaturze 85-90°C przez około 5 min. Jeśli przedłużymy czas parzenia, może dojść do popsucia smaku. Każde kolejne parzenie należy wydłużać o 30-60 sekund, w celu zachowania wszystkich wartości suszu.
Myślę, że to dobry moment na poszukanie dobrej jakościowo białej herbaty i wprowadzenie jej do swojej codziennej diety! Korzystajmy z dobra, które daje nam natura i ugryźmy zdrowie!
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 5 / 5. Liczba głosów: 1
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!